Bilvårdsguiden

HESSA har tillverkat och levererat bilvårdsprodukter under snart 50 års tid. Under alla år har vi samlat mängder av kunskaper från våra egna tester och kundundersökningar. Flera av våra produkter är dessutom framtagna i nära samarbete med våra kunder för att verkligen få kvitto på ett gott resultat. Vi har samlat våra bästa råd till dig i vår bilvårdsguide med produktrekommendationer utifrån vårt sortiment. Om du undrar vad för produkter du ska ha och hur du ska använda dem så hjälper vi dig i denna guide.


Lack

Fordonens lack är det första och enda skyddet mot eventuell rost. En lackskada leder lätt till rostangrepp om fukt tränger in där lacken är otillräcklig eller obefintlig. Ta därför hand om ditt fordon regelbundet. All typ av smuts sliter på lacken, vägdamm, salt, asfaltsfläckar och annan vägsmuts. Dessutom är ju ett rentvättat fordon mycket vackrare. En bra grundregel är att tvätta fordonet minst varannan vecka för bästa skydd.


Avfettning innan tvätt

Vintertid när vägarna är fulla av snö, is, modd och vägsalt så får man en rätt besvärlig fet hinna på bilen som man måste lösa med ett effektivt Kallavfettningsmedel. HESSA® Kallavfettning AR är en produkt som används av många av våra kunder med mycket gott resultat. Den har dessutom ett avsevärt lägre pris än många konkurrenter så kostnaden per tvätt blir väldigt liten. Börja alltid all fordonstvätt med att skölja fordonet med högtryck och vatten för att avlägsna all löst sittande smuts. Är det vinter eller länge sedan avfettning gjordes ska man alltid förbehandla med Kallavfettning. Du sprayar på Kallavfettningsmedlet med lågtryck för att sprida ut medlet jämnt över bilen. Särskilt runt hjulhus och bilens nedre region från midjehöjd och nedåt samlas den mesta smutsen som måste lösas med ett Kallavfettningsmedel. Låt Kallavfettningsmedlet verka ca 2-3 minuter och spola sedan av med högtryck och vatten.


Tvättning, manuell

Under den feta smutsen har nu all annan smuts framträtt men är nu redo att tas om hand med rätt typ av medel. Tvättar du för hand rekommenderas HESSA® Bilshampo som är ett riktigt drygt koncentrat för bästa ekonomi. Blanda i hink med hett vatten som du sedan applicerar och gnuggar med svamp. Bilshampot hjälper till att lyfta smutsen från ytan och din mekaniska rörelse med svamp tar upp smutsen från ytan. Efter schamponering är det dags igen att spola fordonet från alla shamporester och all löst sittande smuts.


Tvättning, högtryck och lans

Har ni en tvättlans och högtryckstvätt så finns det andra medel att använda. Här vill man i största möjliga mån undvika att behöva skrubba, tvätta, borsta och då krävs det helt andra medel för det. HESSA® Alkaliskavfettning är ett allroundmedel som är bra till bl.a. fordonstvätt med högtryck. Medlet kan spädas så mycket som 1:40 så det är oerhört koncentrerat och drygt. Medlet har i brukslösning ett pH-värde runt 10 vilket trots att det är helt fritt från lösningsmedel har en viss fettlösande effekt. Medlet efterlämnar inga fläckar, ränder eller andra rester efter avsköljning. När medlet sprayas på med högtryck i lans bildas ett lättare skum som håller kvar rengöringsvätskan på fordonet under längre tid. Skölj efter 2-3 minuter av fordonet med vatten.
En annan produkt för fordonstvätt är HESSA® Fordonsrengöring som liksom Alkaliskavfettning är ett alkaliskt tvättmedel och jobbar under pH ca 10-11 för att rengöra effektivt även i så låga koncentrationer som 5-10%. Normal dosering vid injektion i högtryck är runt 8%. Produkten har något mindre fettlösande egenskaper än Alkaliskavfettning men är istället billigare per användning och ger ett kraftigare skum som ligger kvar på ytan under längre period.


Fälgar

Fälgar finns i olika material men har du vanliga lättmetallfälgar ska du använda HESSA® Fälgrent som är en unik produkt med tillsatsen Vitech som är överlägset bättre än andra traditionella medel med fosfor- eller oxalsyra. Produkten är mycket effektiv mot bromsdamm, sot, fett, oxidfläckar och annan smuts som fastnar på fälgarna.
Du använder produkten i koncentrat, sprayar på fram och baksida av fälgen, vänta någon minut, borsta med diskborste och spola av med vatten.


Plast- och gummidetaljer

Invändigt i bilen använder du med fördel HESSA® Vinyltvätt, ett specialmedel för plast, gummi, konstläder och vinyl som både rengör och bevarar materialet på bästa sätt. Spraya på ytan och torka med ren och mjuk trasa.


Gummidäck

Fordonens däck blir med tiden uttorkade och solblekta och grå i färgen. Efter en rejäl och noggrann tvätt kan man återfå däckens ursprungliga glans genom att behandla dem med HESSA® Däckglans som är en silikon- och lösningsmedelbaserad däckglans för högsta glansnivå. Skaka alltid förpackningen noga innan du häller lite på en svamp och stryker på däcken. Var noga med att torka av eventuellt överflöd speciellt om du får på fälgar, lack eller på däckens slityta där man riskerar att försämra däckens väghållningsegenskaper.


Glas och torkarblad

Glas är något som är oerhört viktigt för säkerheten, använd alltid ett glasputsmedel för rengöring av bilrutor, speglar och lyktglas.
HESSA® Glasputs är särskilt framtaget och väluppskattat hos bilvårdare som glasmästare och proffs inom bilglasbranschen. En ren ruta både utvändigt och invändigt är pricken över i:et efter en rejäl fordonstvätt. Använd HESSA Glasputs för att ta bort film, smuts och tobaksfilm från in- och utsidan av rutan. Medlet är särskilt anpassat för just glas. Spraya på och torka av direkt med en absorberande kökshandduk eller mikrotrasa för att undvika kladd. Glöm inte torkarbladen, spraya lite även på torkarbladen och torka av dessa så du inte smutsar ner en ren ruta med smutsiga torkarblad direkt efter tvätt.


Bilklädsel

Bilklädsel av syntet (ej läder) kan på bästa sätt rengöras med HESSA® Mattrent (& Textilshampo) som är en specialprodukt särskilt lämpad för bilklädsel. Blanda alltid ut med ljummet vatten, ca 1:10 och krama ut ett skum genom en tvättsvamp som du gnuggar in på smutsade ytor med korta snabba rörelser. Glöm ej att föregå all vattenrengöring med att dammsuga alla löst sittande partiklar. Eftertorka alltid med ren och torr trasa och för bästa resultat efter torkning dammsug ur textilen.


Slutsköljning, avspolning

För att få bästa resultat av din biltvätt ska du alltid skölja av med rent vatten i slutet av tvättprocessen. Tillsätter du HESSA® Bilglans så får du ännu bättre slutresultat. Produkten ska endast läggas i med en så låg koncentration som 2%. HESSA® Bilglans är ett högeffektivt avrinningsmedel som tillsätts i sköljvattnet för att ge en smutsavvisande yta och underlätta avrinning och torkning. Utan Bilglans så får man lätt vita ränder och droppar (kalkavlagringar) kvar på lacken när sköljvattnet dunstat, särskilt om vattnet är mycket hårt. Om du inte har automatisk dosering i din tvätthall så tillsätter du 2 dl i en vattenkanna fylld med 10 Liter vatten och häller sedan kannans innehåll över fordonet. Enklare än så kan det inte bli! Du spar både tid på torkning samt undviker fula rester av sköljvattnet.