BILVÅRDSGUIDEN

När man tillverkat och levererat bilvårdsprodukter i över 50 år så samlar man på sig en mängd kunskaper från egna tester och kundundersökningar, dessutom är många av våra produkter framtagna i nära samarbete med våra hunder för att verkligen få kvitto på ett gott resultat och tillfredställa marknaden.

Vi har samlat våra bästa råd i den här bilvårdsguiden, komplett med produktrekommendationer ur vårt sortiment.

Följ alltid lokala miljöanvisningar och lagar gällande oljeavskiljare och avrinning.


 

 

AVFETTNING INNAN TVÄTT

Under vintern eller om det var länge sedan avfettning gjordes ska man alltid förbehandla med HESSA® Kallavfettning. Spraya på med lågtryck för att sprida ut medlet jämnt över bilen. Särskilt runt hjulhus och bilens nedre region, från under rutorna och nedåt är där den mesta smutsen som måste lösas med ett avfettningsmedel samlas. Undvik rutor. Låt medlet verka ca 2-3 minuter och spola sedan av med högtryck och vatten.

TVÄTTNING - MANUELL

När den feta smutsen är upplöst så har övrig smuts framträtt och kan nu tvättas bort. Tvättar du för hand rekommenderar vi HESSA® Bilschampo tillsammans med tvättsvamp. Bilschampot, som är drygt och koncentrerat, blandas i en hink med varmt vatten och byggs sedan upp till ett skum med hjälp av tvättsvampen. För extra glanseffekt föreslår vi HESSA® Vaxschampo, även det ett riktigt drygt medel som räcker långt. Tvätta uppefrån och ner och spola sen av med vatten.

 

 

TVÄTTNING - HÖGTRYCK & LANS

Om ni har tvätt-/skumlans och högtryckstvätt så vill man, i största möjliga mån, undvika att behöva skrubba och borsta. Man arbetar då också på större avstånd och kan använda medel som annars är skadliga för huden vid manuelltvätt.

Vår största kundfavorit och som vi alltid rekommenderar starkt är HESSA® Fordonsrengöring, ett suveränt alkaliskt allround-tvättmedel. För injektion i högtryck doseras det >1:10. Fordonsrengöring efterlämnar ett krafigt skum som ligger kvar på ytan längre.

HESSA® Alkaliskavfettning är också ett allroundmedel som är bra till bl.a. fordonstvätt med högtryck. Medlet kan spädas så mycket som 1:40 så det är oerhört koncentrerat och drygt. Medlet har i brukslösning ett pH-värde runt 10 vilket trots att det är helt fritt från lösningsmedel har en viss fettlösande effekt. Medlet efterlämnar inga fläckar, ränder eller andra rester efter avsköljning. När medlet sprayas på med högtryck i lans bildas ett lättare skum som håller kvar rengöringsvätskan på fordonet under längre tid. Skölj efter 2-3 minuter av fordonet med vatten.

FÄLGAR

Fälgar finns i en mängd olika material men för vanliga lättmetallfälgar ska du använda HESSA® Fälgrent som är mycket effektiv mot bromsdamm, sot, fett, oxidfläckar och annan smuts som fastnar på fälgarna. Produkten används i koncentrat och sprayas på fram och baksidan av fälgen, efter några minuter så borstar du med fälgborste (eller motsvarande, t.ex. diskborste) och spolar av med vatten.

PLAST- & GUMMIDETALJER

HESSA® Vinylglans används för invänding rengöring och polering av plast, gummi, konstläder och vinyldetaljer. Produkten skyddar och bevarar även materialet. För att undvika stänk på oönskade områden så rekommenderar vi att den sprayas eller appliceras på en ren och mjuk trasa. Tänk på att aldrig använda vinylglans på pedaler eller ratten.

För ev. textildetaljer så rekommenderar vi HESSA® Textilrent, ett mycket fräscht rengöringsmedel för textil.

DÄCK

Däck blir med tiden uttorkade och solblekta och grå i färgen. Efter en rejäl och noggrann tvätt kan man återfå däckens ursprungliga glans genom att behandla dem med HESSA® Däckglans som är en silikon- och lösningsmedelbaserad däckglans för högsta glansnivå. Skaka alltid förpackningen noga innan du häller lite på en svamp och stryker på däcken. Var noga med att torka av eventuellt överflöd på fälgar, lack eller däckens slityta annars riskerar man att försämra däckens greppförmåga.

GLAS & TORKARBLAD

En ren vindruta är inte bara snyggt utan viktigt för säkerheten. Använd därför alltid ett glasputsmedel för rengöring av bilrutor, speglar och lyktglas. HESSA® Glasputs är en älskad produkt hos både bilvårdare och glasmästare. Använd Glasputs för att ta bort tobaks- och smutsfilm från in- och utsidan av rutan. Spraya på och torka direkt med en absorberande mikrofiber- eller luddfri trasa för att undvika kladd. Glöm inte bort torkarbladen, så du inte smutsar ner den rena rutan. Undvik alltid att använda starka produkter som innehåller lösningsmedel vid tvätt av torkarbladen.

BILKLÄDSEL

Vid rengöring av bilklädsel är det viktigt att dammsuga allt damm och skräp först och för ev. fläckar och orenheter så används HESSA® Textilrent. Produkten går att använda i koncentrat eller blandad upp till 1:10 med ljummet vatten, beroende på smutsighet och önskad doftstyrka. Spraya på produkten direkt på fläcken och använd sen en mikrofiber- eller bomullstrasa för att gnugga - Textilrent skummar inte så var försiktig med överdosering. 

För bilklädsel av syntet används med fördel HESSA® Vinylglans för att bevara materiallets glans. Eftertorka med en torr trasa. 

AVSPOLNING

För att få bästa resultat av din biltvätt ska du alltid skölja av med rent vatten i slutet av tvättprocessen. För bästa slutresultat används HESSA® Bilglans - ett avrinningsmedel som tillsätts i sköljvattnet för att ge en smutsavvisande yta och underlättar avrinning och torkning efter tvätt. Utan Bilglans blir det lätt vita ränder och droppar från kalkavlagringar kvar på lacken, särskilt om vattnet är hårt. Bilglans doseras 2% eller 2 dl för varje 10 l vatten.

Nu återstår det bara att skölja av den skinande rena bilen!